De wederopstanding van Beaujolais

De wederopstanding van Beaujolais

Kent u hem nog…?

screen-shot-2016-11-29-at-20-06-57donderdag 17 november was het zover. Maar de aankondigingen zijn bijna uit het straatbeeld verdwenen. De slijter en Supermarkt heeft er nog maar mondjesmaat van in de winkel staan. Het is zoeken naar een fles ‘Primeur’.

En juist nu is Beaujolais aan een weg terug naar populariteit. Geldt dit nog niet voor de particuliere markt, heeft u nog niet opnieuw de fruitigheid, het karakteristiek van de Gammaydruif, de individualiteit van de diverse gemeentelijke appellaties (de 11 cru de Beaujolais) ontdekt?? De professional, de sommelier, de man die u in het restaurant van de juiste wijnadvies bedient heeft dat wel.

Tijdens het Proefschrift Wijnconcours was er op ‘het koor’ van de St. Olofskapel te Amsterdam een heuse proeverij van meer dan 100 Beaujolais wijnen afkomstig van alle appellaties en het communale gebied in het zuiden. En onlangs tijdens Gastronomie 2016 werd alweer het 2e Beaujolais Concours georganiseerd.

In een tijd dat er aandacht is voor natuurzuivere wijnen en het onderscheidend karakter van de wijn, hebben de relatief kleine individuele wijnboeren het heft in handen genomen. Zij willen de wereld kennis laten maken met de diversiteit aan wijnen uit de Beaujolais met één gemeenschappelijke noemer: DE GAMMAY DRUIF. Maar elk van de 11 Crus des Beaujolais heeft zijn eigen stijl, zijn eigen smaak en zijn eigen karakter

Olivier Depardon uit Morgon is één van die individualisten. Hij heeft wijngaarden in Morgon, Regniè, en Fleurie en elk van zijn wijnen zijn totaal anders. Wanneer de kwaliteit niet aan zijn hoge eisen voldoet wordt er een Beaujolais Villages gemaakt, die daardoor jaar op jaar van een zeer hoge kwaliteit is. Zeker zijn Morgon “Les Charmes” wordt door wijnjournalisten als bijzonder ervaren maar kan het best gewaardeerd worden na minimaal 5 jaar opleg.

De hype van de Beaujolais Primeur is verdwenen en dat is maar goed ook. De commerciële jongens onder de importeurs en de supermarkten zien er (voorlopig) geen heil meer in en hebben alternatieven gevonden. Maar voor de wijnboeren in het gebied blijft het nog steeds een belangrijk product. Het moment dat de eerste wijn van de nieuwe oogst er is. Een feest waarbij de wijnboeren elkaars wijn proeven en beoordelen. En waarbij ze tegelijkertijd de kwaliteit van het oogstjaar met elkaar bespreken: de primeur is weer terug in zijn traditionele functie: DE INDICATOR VOOR DE KWALITEIT VAN HET OOGSTJAAR!

screen-shot-2016-11-29-at-20-08-54En het feest eromheen?? Een dankzegging van de lokale bevolking dat er weer wijn is om te verkopen zodat ze simpelweg weer een jaar brood op de plank hebben.

 

 

De wijnen uit de Beaujolais van Olivier Depardon zijn verkrijgbaar bij Tire Bouchon Gouda: www.tirebouchon.nl; info@tirebouchon.nl T:06 22991099

 

 

Share this post

4 replies on “De wederopstanding van Beaujolais

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *