Karl Heinz Johner

karl-h-johnerNa zijn opleiding in Geisenheim, is Karl Heinz Johner naar Engeland vertrokken om daar een zeer hoog gewaardeerde keldermeester te worden. Eenmaal terug in Baden maakt hij van 0.25ha zijn eerste eigen wijnen die alleen in Engeland aftrek vonden.

Vanaf het eerste moment was het Karl Heinz erom te doen te streven naar de beste wijn van de Kaiserstuhl in weerwil van de toen geldende Duitse wijnwetten. Karl Heinz is een voorbeeld geweest voor velen. En nog steeds maken Karl Heinz en zijn zoon Patrick wijnen die behoren tot de absolute top in Duitsland.Barrique speelt daarbij vaak een belangrijke rol alsmede rijp fruit en lage opbrengsten. Ondertussen is het wijngoed 17ha groot en beslaat o.a. Bishoffinger Steinbuck, Bishoffinger Enselberg en Oberrotweiler Eichberg.

Selection Johner

De Selection Johner wijnen behoren tot de absolute top van datgene dat er in Duitsland gemaakt wordt. Alleen in de beste jaren wordt overgegaan tot productie van deze cuve. Door een selectie van percelen, zeer oude druiven stokken en een zeer lage opbrengst (max. 22hl/ha.) ontstaat een zeer geconcentreerd most. Daarnaast wordt er manueel geoogst, zeer voorzichtig geperst en zijn de kelderwerkzaamheden tot de uiterste perfectie uitgevoerd. Zeer langzame vergisting in eiken houten vaten van maximaal drie jaar oud met een maximale capaciteit van 225ltr.

Voor de rode wijnen, de witte wijnen worden eerst op de lie in edelstaal tanks vergist alvorens overgestoken op de houten vaten (300 – 350ltr.) voor lagering. Deze wijnen zijn niet voor directe consumptie geschikt. In 2001 is de Blauer Spätburgunder SJ 1999 uitgeroepen tot Duitse rode wijn van het jaar. Toch beweert Karl Heinz dat de wijnen uit 2000 complexer en breder zijn.

Proefondervindelijk moet ik bekennen dat de Blauer Spätburgunder 2000 dit onmiskenbaar waar maakt. Voor deze topwijnen is 2011 de jongste jaargang. Een moeilijk jaar met weinig rendement maar met een imponerende stijl: rijk, smaakvol en met zuren en houtondersteuning die ons nog jaren van deze wijn doet genieten.