Sven Nieger: Riesling blindvergelijking

SVEN NIEGER: Rieslingvergelijking

Sven Nieger doorstaat blindvergelijk met glans!!

Ungezähmt 2015

Op 12 juli was het dan zo ver: nadat de proeverij was uitgesteld zou vandaag het proefpanel van Tire Bouchon, versterkt met Nederlands Rieslingkenner bij uitstek Albert de Jong een aantal Rieslings van Top Weingüter uit Duitsland blind naast elkaar proeven.

Een kleine selectie maar intensief proeven werd het op de prachtige locatie van Restaurant Akkeroord te Waddinxveen. Twee wijnen van Von Volxem (Saar), Dönnhoff (Nahe), Markus Molitor (Mosel) en relatieve nieuwkomer Sven Nieger (Baden) aangevuld met een buitenbeentje in dit gezelschap August Ziegler (Pfalz). De ochtend zou bestaan uit een serie “basis wijnen” gevolgd door  “gastronomische wijnen”, Alle wijnen werden blind geproefd, ’s ochtends geopend en voor het proeven gekarafeerd en meteen uitgeschonken.

De volgende wijnen werden blind geproefd

Serie 1:

Riesling Kabinet, Gimmeldinger Biengarten 2016, Weingut August Ziegler

Riesling QbA trocken, Weingut Dönnhoff

Schiefer Riesling 2017, Weingut Von Volxem

Riesling Cuvée Unbeschwert 2016, Weingut Sven Nieger

 

Serie 2:

Riesling Spätlese Maikammer Heiligenberg 2016, Weingut August Ziegler

Riesling Ungezähmt 2015, Weingut Sven Nieger

Riesling Höllenpfad 2012, Weingut Dönnhoff

Riesling Alte Reben 2016, Weingut Markus Molitor

Riesling Altenberg Alte Reben 2015, Weingut Von Volxem

Verrassend waren de wijnen van Weingut August Ziegler. Alhoewel wijnen in een ander (lees lager) prijssegment werden beide wijnen als zeer zuiver, puur Riesling en fris en toch rond omschreven: beste prijs – kwaliteitverhouding.

De Schiefer Riesling van Von Volxem werd als zeer mooi geurend, zwierig, licht bloemig en hints van vuursteen in de geur omschreven. De voortzetting in de smaak was, alhoewel iets frisser dan verwacht, zuiver met een goede lengte. Zeer aangenaam.

De tweede fles van Sven Nieger werd als zeer zuiver, sappig riesling met citrus aroma’s en met een grote mineraliteit in de afdronk omschreven

rieslingproefpanel

Uit de tweede serie:

Markus Molitor Alte Reben werd alom zeer gewaardeerd ondanks dat iedereen in eerste instantie een wat eigenaardige beleving bij de geur had (van vuursteen, afgestoken vuurwerk tot droogbloemen en paddenstoelen). De smaak echter gelaagd, rond, rijp toch fris (iets van kruisbessen) en met een lange afdronk. Dönnhoff Höllenpfad werd als zeer evenwichtig maar ook rijp omschreven en alle wijnen kregen een waardering van 8 of meer.

De Riesling Ungezähmt van Sven Nieger spande echter de kroon: intensieve geuren van abrikoos, perzik, kruidig: zeer indrukwekkend. In de smaak krachtig aromatisch, vol, zeer elegant zuurtje wat de wijn fris houdt. Lange aanhoudende verkwikkende afdronk. Zeer complete Riesling die iedereen in de kelder wil hebben.

Voor de lunch verplaatsten we ons van het binnenplein naar het achterterras aansluitend aan de schitterende landelijke tuin met Hollandse koeien als vergezicht (een aanrader voor de zomer). En werden de wijnen nog eens dunnetjes beoordeeld in combinatie met de diverse gerechten.

Ter afsluiting als traktaties Weingut Sven Nieger Ungegeniert 2013 als bijzondere maaltijdbegeleider volrijp ontwikkeld fruit, mooie zuren en een zeer intensieve afdronk. En Spätburgunder HS 2010 van Horst Hulub. Voor mij onbekend maakt zeker niet onbemind. Wat een mooie afsluiting.

Share this post

118 replies on “Sven Nieger: Riesling blindvergelijking

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *