Wijnhuizen

Een selectie van de wijnhuizen die Tire Bouchon representeert.

Al meer dan 30 jaar wordt op het Sektgut St. Laurentius sekt geproduceerd. Geïnspireerd en ondersteund door de wijnproducenten in de partnergemeente van Leiwen, Le Mesnil sur Oger werd in 1982 de eerste Riesling-Sekt met traditionele flesvergisting geproduceerd.

Vandaag de dag wordt 95% van de wijnen van het landgoed via de de klassieke Methode Champenoise geproduceerd. Daarnaast wordt voor andere producenten klassieke sekt gemaakt.

Naast de Rieslingdruif heeft men door de jaren heen Weißburgunder, Spätburgunder, St. Laurent, Auxerrois, Elbling en Chardonnay aangeplant.

Hand geplukt

De druiven worden hand geplukt en geselecteerd waarna de vergisting op stalen tanks plaats vindt. Voor de Riesling vindt gedeeltelijke biologische ontzuring plaats, bij de “Burgunder”druiven is dat volledige ontzuring. De tweede gisting geschied volledig op fles met uit de champagne geïmporteerde champagne-gist, een proces dat minstens 12 maanden duurt. Bij de verkurking wordt dan nog een dosage van Auslesen en Beerenauslese gebruikt.

Het resultaat

  • In 2013, 2014, 2015 en 2017, 2018, 2019, 2020 verkozen tot de beste Sektproducent in Duitsland
  • Hofleverancier bij de Bondspresident van Duitsland en alle officiële ontvangsten.

Na zijn opleiding in Geisenheim, is Karl Heinz Johner naar Engeland vertrokken om daar een zeer hoog gewaardeerde keldermeester te worden. Eenmaal terug in Baden maakt hij van 0.25ha zijn eerste eigen wijnen die alleen in Engeland aftrek vonden.

Vanaf het eerste moment was het Karl Heinz erom te doen te streven naar de beste wijn van de Kaiserstuhl in weerwil van de toen geldende Duitse wijnwetten. Zijn voorbeeld waren de wijnen uit de Bourgogne. Ondanks veel wantrouwen groeide Karl Heinz uit tot pionier en een voorbeeld voor vele collega wijnproducenten. En nog steeds maken Karl Heinz en zijn zoon Patrick wijnen die behoren tot de absolute top in Duitsland.Barrique speelt daarbij vaak een belangrijke rol alsmede rijp fruit en lage opbrengsten. Ondertussen is het wijngoed 17ha groot en beslaat o.a. Bishoffinger Steinbuck, Bishoffinger Enselberg en Oberrotweiler Eichberg.

Selection Johner:

De Selection Johner wijnen behoren tot de absolute top van datgene dat er in Duitsland gemaakt wordt. Alleen in de beste jaren wordt overgegaan tot productie van deze cuve. Door een selectie van percelen, zeer oude druiven stokken en een zeer lage opbrengst (max. 22hl/ha.) ontstaat een zeer geconcentreerd most. Daarnaast wordt er manueel geoogst, zeer voorzichtig geperst en zijn de kelderwerkzaamheden tot de uiterste perfectie uitgevoerd. Zeer langzame vergisting in eiken houten vaten van maximaal drie jaar oud met een maximale capaciteit van 225ltr. voor de rode wijnen. De witte wijnen worden eerst op de lie in edelstaal tanks vergist alvorens overgestoken op de houten vaten (300 – 350ltr.) voor lagering.

De SJ-wijnen winnen in kwaliteit en drinkgenot met een paar jaar opslag.  In 2001 is de Blauer Spätburgunder SJ 1999 uitgeroepen tot Duitse rode wijn van het jaar. Toch beweert Karl Heinz dat de wijnen uit 2000 complexer en breder zijn.

Proefondervindelijk moet ik bekennen dat de Blauer Spätburgunder 2000 dit onmiskenbaar waar maakt. Deze wijn is intussen legendarisch.

De jongere jaargangen SJ komen van de hellingen: Bisschoffinger Steinbuck, Oberrotweiler Eichberg of een combinatie van beide hellingen naargelang de omstandigheden van het jaar.

Al Vanaf 1717 wordt er door de familie Ziegler in Maikammer, Pfalz wijn verbouwd. Heden ten dagen is het de 8e generatie Ziegler (2 broers) die zich inzetten voor karakter en kwaliteit. Uwe Ziegler verzorgt de wijnbouw en is keldermeester terwijl Harald de commerciële hand in het bedrijf heeft. De twee broers vinden steeds meer erkenning voor hun harde werk op de 17 ha. eigen wijnakkers.

De Pfalz

De Pfalz is het 2e grootste ‘Anbau’ gebied van Duitsland en is zich duidelijk steeds meer aan het manifesteren als rode wijnproducent. De twee broers kiezen ervoor betaalbare wijnen te produceren zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. De wijnen zijn elegant, in de regel zeer toegankelijk en hebben een grote mate van herkenbaarheid in druivensoort

“Sag mir wo Du herkommst und ich sage Dir wer Du bist.”

uwe heeft als uitgangspunt en overtuiging dat grond en druivenstok moeten versmelten tot één. Dit geeft de beste uitdrukkingsvorm van beider kwaliteiten in het glas.

Barriquewijnen

Het wijnhuis is in de laatste 8 jaar zes keer tot Weingut des Jahres uitgeroepen. Verder maakt ook nog een aantal krachtige barriquewijnen. Deze barriquewijnen zijn nu perfect op dronk en moeten zeker gekarafeerd worden

CHARLES PÉREZ, eigenaar van MAS BÉCHA is weer zo’n iconische wijnmaker waarvan ik blij ben dat ik zijn wijnen heb kunnen toevoegen aan het assortiment van Tire Bouchon.

Het domein is gelegen dicht tegen de Spaanse grens, in het departement Roussillon net ten Zuiden van Perpignan. Van het totaal van 60 hectare grote domein wordt 25 ha gebruikt voor de wijnbouw. Charles Pérez wordt gezien als één van de nieuwe generatie wijnmakers die Roussillon opnieuw op de wijnkaart willen zetten.

Filosofie

Charles Pérez omschrijft zich als: een beetje wijnboer, een beetje artiest, een kleine ondernemer en dat heeft bestaansrecht omdat het is samengebracht in een menselijk lichaam. De leidraad van zijn bestaan is wijn: de eer van een zoon van het platteland, karaktervol met eerbied voor de omgeving.

Sinds 2008 bewerkt hij de wijngaarden van Mas Becha volgens het principe van Bio-Agricultuur, met respect voor de omgeving op zoek naar een wijn die plezier geeft. Hier overheerst het verstand en het bewustzijn: geniet van wat de aarde je biedt maar put haar niet uit.

Terroir:

De wijngaarden liggen verspreid over 4 heuvels hoofdzakelijk in het droge Les Apres. De totale oppervlakte bedraagt 25ha waarvan echter een deel beplant is met olijfbomen, amandelbomen en kurkeik. Een diversiteit belangrijk voor het behoudt van de kwaliteit van de grond maar eigenlijk zeer typisch voor dit Mediterrane gebied.

Kelders:

Hier zet men het werk uit de wijngaard voort: er is geen haast, er wordt zo min mogelijk ingegrepen in het proces. Geen (of minimale) toevoeging van additieven en een koude vergisting die op natuurlijk manier zijn werk verricht. Dit alles om de pure smaak als expressie van het basisproduct terug te vinden in het glas:

Het unique Mediterrane, haar rijkheid geperfectioneerd door het werk van de wijnboer. Hij bepaalt de uiteindelijke verfijning, de gastronomische kwaliteit, de cuvée die de smaakpapillen inspireert én de toepasbaarheid van de diverse wijnen aan tafel.

In het hart van de beroemde Würzburger Stein ligt dit wijngoed dat al sinds 1890 door vijf generatie Knoll gerund wordt. Het Jonge Echtpaar Ludwig en Sandra Knoll hebben de taken mooi verdeeld. Ludwig bewerkt de wijgaarden en doet de kelderwerkzaamheden terwijl Sandra de commercie verzorgt. Men heeft wijgaarde io de ‘Würzburger Inner Leiste’, ‘Würzburger Stein’, ‘Randersacker Sonnenstuhl’en ‘Stettener Stein’, met een totaaloppervlak van 20 ha. Ludwig Knoll produceert “Guts”- wijnen met mooie fruitige aroma’s, de “Lagen”-wijnen zijn lekkere maaltijdbegeleiders en zijn “Grosses Gewächts”en Pinot Noir zijn op de weg naar de top.

Grosses Gewächs

De Benaming “Grosses Gewächs” mag sinds 2001 door een aantal VDP-winzer gebruikt worden indien de wijnen van geselecteerde topwijngaarde komen. Daarnaast komen alleen de druivensoorten Riesling, Sylvaner, Weißerburgunder en Spätburgunder in aanmerking, moeten de druiven selectief handgeplukt zijn en mag de opbrengst de 50hl/ha niet overtreffen.

Frank&Frei is een wijn gemaakt van de Muller Thurgau die men in samenwerking met een aantal boeren uit Franken op de markt zet. De naam is een marketingtool, de wijnen zijn van de individuele wijnboeren zelf. Het staat voor jeugdig, levendig en fruitig. Een wijn met frisse zuren en een mooie citrus- en ananasaroma.2005 mooi ontwikkeld: de zuren zijn er nog maarhet fruit is wat rijper. 2013 is jong, strak en fruitig.

Oudste druivenstokken

VINZ is de jongste ontwikkeling wijnen van Ludwig Knoll. Wijnen van de ´Steillage Stettener Stein` van de oudste druivenstokken:puur, eigenzinnig en geconcentreerd. De wijnen tonen het oorspronkelijke karakter van de druif en hebben een hoge mineraliteit.

Domaine des Enfants bestaat pas 4 jaar. Daarmee is het nog niet een jong domein. Marcel Bühler kocht het domein in 2006 na zijn leerschool bij Georg Fromm en zijn wijnstudies in Geisenheim.

Op het 21 ha grote domein wordt wijngemaakt zoals men dat vroeger deed: “regress as progress”. Wijn wordt gemaakt op een duurzame manier met respect voor wat de natuur te bieden heeft. Het zijn oude wijngaarden beplant met Carignan, Grenache, Syrah en Llandoner Pelut op leisteen, kalkzand, löss, graniet of kiezels afhankelijk van de ligging van de wijngaard rondom het dorp Maury.

Vanwege de filosofie worden geen chemicaliën gebruikt en moeten de wijngaarden met stokken van wel 60 tot 100 jaar oud met paard en wagen worden omgeploegd. In de kelder wordt er naar gestreefd de karakter van zowel de druif als de bodem te bewaren en vindt vergisting op natuurlijke wijze plaats, zonder inmenging van de mens. Het uiteindelijke resultaat is dat de wijnen gaan harmoniëren in karakter: dichtheid en elegancy, kracht maar toch mineraliteit, structuur en finesse.

Uiteindelijke resultaat moet zijn een echte Catalaanse wijn: toegankelijk, zwoel en vol van fruit net als de Catalaanse wijnen in Spanje

Het Domaine Armand Hurst is een Elzas huis met een zeer oude historie. Het is één van de namen die al in het begin van de wijn cultuur in de Elzas vermeld wordt. Ik heb voor het eerst de wijnen geproefd toen dit huis nog door een andere importeur werd verkocht. Mij is altijd de Pinot Noir bijgebleven. Een echte rode wijn die gebaad is bij een lange lagering.

Gesitueerd in het Zuidwesten van Frankrijk bestrijkt het appelatiegebied MINERVOIS gedeeltelijk het département l’Aude en gedeeltelijk het département Hérault. De terroir strekt zich uit over de heuvels en de dalen optimaal gebruikmakend van de zon. Het klimaat is méditerraans droog en warm.

Het Domaine PIQUE – PERLOU heeft een oppervlakte van ca 30ha. en bevindt zich in het hart van de MINERVOIS aan de oevers aan het ‘Canal du Midi’in de gemeente Roubia. Op de wijngaarden zijn Grenache Noir, Syrah,Mouvèrde, Carignan vieilles vignes, Merlot, Grenache Blanc en Sauvignon aangeplant met een totale productie van 1700hl. Alle wijnen worden geheel onder eigen toezicht gevinifeerd en opgevoed.

Véronique en Serge

De eigenaren, Véronique en Serge Serris streven naar een optimale kwaliteit voor elk van de druivensoorten. Maar voor alle soorten geldt een optimale rijpheid en handmatige oogst en sortering van de druiven.

Claudia Cordara is de vrouw achter het wijnhuis Cordara waar al vier generaties, maar zeker onder haar leiding mooie Barbera d ’Asti gemaakt wordt. Gelegen in een amfitheater van wijnbergen op 260 meter boven zeeniveau liggen de wijngaarden van Cordara. De wijngaarden vallen onder de gemeente Castel Boglione in het High Monferrato gebergte.

Zeer gedreven runt deze vrouw in haar eentje dit wijnhuis: gastvrij ontvangt zij haar gasten, gepassioneerd vertelt zij over de wijnen en hoe zij kwaliteit hoog in het vaandel heeft: “de natuur doet zijn werk, ik voer alleen uit. Elke wijngaard heeft zijn eigen kwaliteit en expressie en die moeten we handhaven. Door het ecologische proces te respecteren kunnen we nog lang genieten van al dat moois dat de natuur voortbrengt”.

Daarnaast is zij een ware ambassadeur van het gebied.

Na uitgebreid proeven hebben wij gekozen voor twee cuves speciaal voor Tire Bouchon samengesteld en twee typen Barbera. Door aan de twee cuves Freisa toe te voegen wordt de wijn completer en iets toegankelijker dan de vaak strakke, complexe monocépagewijnen. Geen barrique-opvoeding en daardoor ook zeer prijsinteressant.

De Barbera wijnen onderscheiden zich in het houtgebruik.

Toen David Schaettli Toscane leerde kennen had hij maar één doel voor ogen: één van de beste Toscaanse wijnen maken. Een erfenis van zijn vader maakte het mogelijk om aan de verwezenlijking van die droom te gaan werken. In 2006 begint David aan een volledige renovatie van het wijngoed Azienda Agricola Casalta in Castelfiorentino en nu 14 jaar later zijn z’n wijnen misschien wel de meest besproken wijnen uit Toscane. Tot in perfectie wordt aan elk detail gedacht: van druivenkloon, de perfecte barriques en de vochtigheid/temperatuur van de kelder. Maar ook de inrichting is fabelachtig en zijn salescampagne doordacht.

Niets wordt aan het toeval overgelaten: de druiven worden op het moment van de juiste rijpheid handmatig geplukt (afhankelijk van de weercondities van het jaar meer of juist wat minder rijp).Een tweede handmatige fruitselectie vindt plaats in de kelder waarna het sap op staal wordt vergist en met rust gelaten om de biologische zuren op natuurlijke wijze af te bouwen. Verdere ontwikkeling vindt plaats op barrique van verschillende makelij of in amfora.